čtvrtek 28. února 2008

Uluru, Kata Tjuta

Uluru(Ayers rock) je 348 vysokej kus piskove s vetsi casti pod zemi. jeho obvod je asi 9.4km. Nejedna se v zadnym pripade o meteorit. Jeho vznik je tezkej na vysvetleni, ale je to pozustatek piskovcovy vrstvy, ktera se vrasnenim a podobnejma procesama dostala na povrch a eroze dodelala zbytek, stejnej vznik maj i kata tjuta.
pocit: nic extra. jen sutr se spoustou turistu okolo. U uluru vzniklo i umely mestecko Yalara, coz je v podstate obrovskej hotelovej komplex se vsim vsudy i vlastnim letistem. Kazdopadne Uluru je slavny tim ze rano a pro zapadu slunce meni barvu z nevyrazne hnedy pri dennim svetle na zarive oranzovou pri zapadu slunce.
V samotnym sutru je hodne prolaklin a jeskyni a samozrejme spousta aboriginskych maleb. premejsleli sme o vysplhani, alekvuli vysoky teplote a riziku je uluru pristupny pouze do 8mi hodin rano a to sme nemeli sanci vstat. teplota se muze na vrcholku kolem 10 rano vysoplhat i pres 50 stupnu C.
Kata Tjuta (Olgas mountains) - dle meho nazoru mnohem pozoruhodnejsi - vznikly uplne stejnym zpusobem jako Uluru a lezi jen 30 km od Uluru.
podobne jako Uluru je pristup do teto oblasti omezen. tentokrate byl vstup povolen jen do 11 hodin. My jsme odtud odchazeli zhruba kolem 11 a byl nejvyssi cas. bylo opravdu strasny vedro. meli sme sebou 3 litry vody na cloveka a stejne jsme si doplnovali v nadrzich, ktery byly asi 3 po ceste. Byla to nutnost.
Nejvyssi bod je mount Olga ma nadmorskou vysku 1066 a je asi 546 metru vyssi nez okolni teren.
typycky strom pro stredni australii - Susina.
Bulharsky odvazlivci. Teren vypadal presne takhle po cely delce treku. ani jediny mistecko stinu a chuze mezi skalama a kde nic tu nic.

Žádné komentáře: