čtvrtek 28. února 2008

Breakaways, coober pedy

po ceste z Uluru dolu do Adelaide sme potkali spoustu zajimavosti. pamatka ze starych casu, vyslouzili Ford. Petr ho zkusil nastartovat, ale nechytal...
Breakaways, narodni park severne od Coober pedy. V davnych dobach to bejvalo pobrezi more, proto ten tvar. kazdopadne to vypadalo jak na Marsu a tocili se tu filmy jako Priscila - kralovna pouste, mad max 2, mise na Mars a dalsi...
breakaways...
utvar zvany The Castle - zamek, zajimavy a uchylny. jak muze bejt jenden tak bylej a hnedle vedle druhej tak hnedej. V aboringinskym jazyku se to menuje 2 psy. myslim ze to melo vyznam neco jako ze si povidaj storky, ale aboridgincum je tezky rozumet. mozna horsi nez indianuj a jejich ohnovym vetrim, spici bouri, kouricimu korenu a tak...
oblast okolo Coober Pedy je znama tezenim Opalu. Opal se tezi malejma dirama do zeme asi do 6ti metru a hleda se naka zila. muzes si pronajmout pozemek a zacit kopat. ale je to jako loterie. kazdopadne cela oblast ma hromadu ceduli jakoze vstup na vlastni nebezpeci a je tam plno der a vykopu.
Vzhledem k tomu ze v oblasti kolem Coober Pedy je nedostatek vody a teploty v lete jsou kolem 45 stupnu, si lide zacali budovat baraky v dolech a nejvic kuriozita je podzemni kostel.
Coober pedy, zalozeno 1915 jako hornicky mesto. Rok pote se sem zacali sjizdet lovci pokladu z celyho sveta. V soucasny dobe je tam zije neco kolem 40 ti narodnosti nebo potomku pristehovalcu.
Mesto samo o sobe vypada velice mrtvy, jen z dalky je slyset neutuchajici hluk dulnich stroju.
opalova zila. V soucasnosti pouzivaji UV zarivky. Pod jejich svetlem se opal krasne vybarvy a zari. v minulosti museli vsichni hornici velice pozorne cihat a cuchat zilu.
Jeden z prvnich nalezenych opalu.
zarizeny pokoj z podzemniho bytu z obdovi kolem 196o. Velice prijemny a pohodlny bydleni, az na vyhled z oken. Kazdopadne duvod je jasnej. Ve dne kolem 45 a v zime v noci kolem 10 i min, ale v byte porad kolem prijemnych 22.

Žádné komentáře: