čtvrtek 28. února 2008

Breakaways, coober pedy

po ceste z Uluru dolu do Adelaide sme potkali spoustu zajimavosti. pamatka ze starych casu, vyslouzili Ford. Petr ho zkusil nastartovat, ale nechytal...
Breakaways, narodni park severne od Coober pedy. V davnych dobach to bejvalo pobrezi more, proto ten tvar. kazdopadne to vypadalo jak na Marsu a tocili se tu filmy jako Priscila - kralovna pouste, mad max 2, mise na Mars a dalsi...
breakaways...
utvar zvany The Castle - zamek, zajimavy a uchylny. jak muze bejt jenden tak bylej a hnedle vedle druhej tak hnedej. V aboringinskym jazyku se to menuje 2 psy. myslim ze to melo vyznam neco jako ze si povidaj storky, ale aboridgincum je tezky rozumet. mozna horsi nez indianuj a jejich ohnovym vetrim, spici bouri, kouricimu korenu a tak...
oblast okolo Coober Pedy je znama tezenim Opalu. Opal se tezi malejma dirama do zeme asi do 6ti metru a hleda se naka zila. muzes si pronajmout pozemek a zacit kopat. ale je to jako loterie. kazdopadne cela oblast ma hromadu ceduli jakoze vstup na vlastni nebezpeci a je tam plno der a vykopu.
Vzhledem k tomu ze v oblasti kolem Coober Pedy je nedostatek vody a teploty v lete jsou kolem 45 stupnu, si lide zacali budovat baraky v dolech a nejvic kuriozita je podzemni kostel.
Coober pedy, zalozeno 1915 jako hornicky mesto. Rok pote se sem zacali sjizdet lovci pokladu z celyho sveta. V soucasny dobe je tam zije neco kolem 40 ti narodnosti nebo potomku pristehovalcu.
Mesto samo o sobe vypada velice mrtvy, jen z dalky je slyset neutuchajici hluk dulnich stroju.
opalova zila. V soucasnosti pouzivaji UV zarivky. Pod jejich svetlem se opal krasne vybarvy a zari. v minulosti museli vsichni hornici velice pozorne cihat a cuchat zilu.
Jeden z prvnich nalezenych opalu.
zarizeny pokoj z podzemniho bytu z obdovi kolem 196o. Velice prijemny a pohodlny bydleni, az na vyhled z oken. Kazdopadne duvod je jasnej. Ve dne kolem 45 a v zime v noci kolem 10 i min, ale v byte porad kolem prijemnych 22.

Uluru, Kata Tjuta

Uluru(Ayers rock) je 348 vysokej kus piskove s vetsi casti pod zemi. jeho obvod je asi 9.4km. Nejedna se v zadnym pripade o meteorit. Jeho vznik je tezkej na vysvetleni, ale je to pozustatek piskovcovy vrstvy, ktera se vrasnenim a podobnejma procesama dostala na povrch a eroze dodelala zbytek, stejnej vznik maj i kata tjuta.
pocit: nic extra. jen sutr se spoustou turistu okolo. U uluru vzniklo i umely mestecko Yalara, coz je v podstate obrovskej hotelovej komplex se vsim vsudy i vlastnim letistem. Kazdopadne Uluru je slavny tim ze rano a pro zapadu slunce meni barvu z nevyrazne hnedy pri dennim svetle na zarive oranzovou pri zapadu slunce.
V samotnym sutru je hodne prolaklin a jeskyni a samozrejme spousta aboriginskych maleb. premejsleli sme o vysplhani, alekvuli vysoky teplote a riziku je uluru pristupny pouze do 8mi hodin rano a to sme nemeli sanci vstat. teplota se muze na vrcholku kolem 10 rano vysoplhat i pres 50 stupnu C.
Kata Tjuta (Olgas mountains) - dle meho nazoru mnohem pozoruhodnejsi - vznikly uplne stejnym zpusobem jako Uluru a lezi jen 30 km od Uluru.
podobne jako Uluru je pristup do teto oblasti omezen. tentokrate byl vstup povolen jen do 11 hodin. My jsme odtud odchazeli zhruba kolem 11 a byl nejvyssi cas. bylo opravdu strasny vedro. meli sme sebou 3 litry vody na cloveka a stejne jsme si doplnovali v nadrzich, ktery byly asi 3 po ceste. Byla to nutnost.
Nejvyssi bod je mount Olga ma nadmorskou vysku 1066 a je asi 546 metru vyssi nez okolni teren.
typycky strom pro stredni australii - Susina.
Bulharsky odvazlivci. Teren vypadal presne takhle po cely delce treku. ani jediny mistecko stinu a chuze mezi skalama a kde nic tu nic.

kings canyon

Kings Canyon je asi 350 km od Alice springs. Steny kanonu jsou asi 100 metru vysoky a samotnej kanon je vysmrdlanej potokem nazvanej kings creek.


Peta modelka predvadi paradni vyslap mezi stenama kanonu. Za povsimnuti stoji fesny slameny klobouk, casto doplnovany sitkou proti mocham. nejuzitecnejsi vec v pousti. mozna vic dulezita nez voda.
usti kanonu, pohled z hora. Na protejsi stene se da chodit a je odsud pekne strasidelenej pohled. prekvapive tam neni zadny zabradli. Dobrej placek pro sebevrahy. doporucuje 10 z 10 aboridgincu.
Garden of eden, placek uprostred kanonu, kde je celorocne voda a spousta zelene. bohuzel to neni zeleny, protoze uz fotak vypovidal sluzbu. jo a mimochodem dole bylo paradni jezirko na koupani.
stejna stena jako predtim, akorat z jinyho pohledu.

3 dni cesta z pobrezi k Uluru

stravili sme 3 dni na ceste jako je tadle. rikaj tomu highway a je to treba 30 kilaku rovinka a nic se nedeje. venku bylo 42 a silnici se krasne zrcadlila.
bush fire. velice normalni australska vec. pozary byli vsude
Mt. Isa, posledni vetsi mesto pred pousti. Je to hornicky mesto, tezi se tam Med. Je to raj na zemi pro zensky, protze tam je pomer mezi zenskejma a chlapama 1:4
roadtrain, normane 3 nekdy 4 navesy. delka 53 metru
termitiste. v pousti castej ukaz
nejlepsi na ceste byli odbocky neznamo kam. s chuti sem se vydaval na pruzkum...
... vetsinou se tam skryvalo nejake prekvapeni.
smutna stranka silnice uprostred pouste. vsude mrtvi klonakani.
a zase klokani.

středa 27. února 2008

Airlie beach NYE, sailing trip - Whitsundays islands

prava Aussie stonozka. nikdo se neodvazil na ni sahnout. vobrovsky hovado.
v Mt. Etna caves kempu sme byli v tesnym kontaktu s prirodou. spousta zvere a klidek uprostred narodniho parku. tady sem se snazil ulovit divokou krutu. aby sme nemuseli zrat zase spagety
kokani polibek
po vydatnym desti v noose a naslednym vyckani par dni, sme se rozhodli zasahnout a rozebrat fotak a zkusit ho vycistit. vystavili sme ho dlouhemu pusobeni susaku na ruce a naseldne sme ho slozili. dostavil se castecny uspech. fotak zacal fotit, ale zvlastnim zpusobem.
1. overit kryt baterky
2. zavrit kryt
3 vyfotilo samo
4 pockat az vsechno prestalo blikat
5 ovetrit kryt
jo a jako bonus vsechny fotky jsou oranzovy
frajeri na lodi. paradni vylet. obzvlaste v poledne, kdy nebyl na lodi jedinej placek se stinem a vsichni chcipali horekem.
ubytovani sme meli zajisteny na South Mole island a bylo to super. bydleli sme mimo hotelovej komplex, takze zalevno, ale mohli sme vyuzivat vsechno. takze sme si zablbli v jacuzi.
nejlepsi a nejvic super barek s paradnim vyhledem a bozi atmosferou.
nechapu jak se travex dokaze takhle zlomit. kazdopadne vyhral. nikdo to nedal lip.
rani exhibice s travexem na golfovym hristi.
rano se k nam slitlo spousta brabcaku. byli pekne nauceny a drzi. lezli do taliru a niceho se nebali. jo a meli by to bejt Rozely a nebo papousek kralovsky.
White haven beach. patri mezi top 10 plaze na svete. je fakt ze pisecek byl bilej a jemnej a voda byla krasne modra a varici :-). koupali sme se v oblecich, protoze byla meduzova sezona. to ubiralo par hvezdicek na hodnoceni.
zasli sme si zamrskat golf. prekvapive zadarmo. po 5ti jamkach sme se rozjeli a zacli sme hrat kdo odpali dal. vitez dostane pivka od ostatnich.
klasika. zapad slunce.
vecer sme malinko zablbli s travexem. dali sme si skoky ze strechy do bazenu.
bylo to super, yeeeeaaaah!!!
posledni den sme chytli dobrej vitr a vyrazili zpatky do Airlie beach.
silvestr v Airlie beach byl super. trochu divny bylo ze tam byla spousta iru a oni slavej tim ze behaj nahaty po meste. takze sme tam potkali hromadu nahacu.
takhle sme travili vecer mi. vykydli na plazi a popijeli vinko s francouzema.
ohnostroj. ne tak dobrej jako v sydney, ale taky nebyl uplne spatnej.